Veiligheids­site 'Campus H'

Brandweer en politie onder 1 dak

In 2018 worden de veiligheidsdiensten van Hasselt gecentraliseerd op eenzelfde site naast de gevangenis. Zowel de brandweerzone Zuid-West-Limburg, het veiligheidskorps, de hulpcentrale 112 als de lokale politie LRH (Politie Limburg Regio Hoofdstad) zullen er hun kantoren hebben.

De site werd Campus H gedoopt: deze naam verwijst naar de alomvattende ‘Hulpdiensten’ die hier samenkomen. Ook de gevangenis zal deel uitmaken van de campus. Campus H is zo een fysiek verlengde van de integrale en geïntegreerde aanpak die Hasselt hanteert omtrent het veiligheidsbeleid.

Campus H ligt tussen de Herkenrodesingel en het Albertkanaal. De grote voordelen? De hulpdiensten kunnen via twee wegen uitrukken – de Herkenrodesingel en de Slachthuiskaai – en zijn dus sneller ter plaatse. Bovendien kunnen de hulpdiensten elkaars voorzieningen gebruiken. In bijzondere situaties, bijvoorbeeld wanneer er een crisiscentrum gevormd moet worden, kan dat een belangrijk verschil betekenen voor de lokale veiligheid. Het samenbrengen van deze diensten vergemakkelijkt naast communicatie en overleg ook de logistieke organisatie en het beheer van de dienstvoertuigen. 

veiligheidscampus

Situering op de kaart